קולנוע עדן

 

קולנוע עדן

תיאור: מתחם קולנוע "עדן".

מיקום: רחוב לילינבלום 2,4 פינת רח' פינס, תל אביב.

שטח החלקות: 1495מ"ר.

שטח בניה כולל: 7029 מ"ר.

הרעיון התכנוני:

תאור: קולנוע עדן שימש כ"ראינוע " הראשון של תל אביב, הוקם בשנת 1914 כקולנוע סגור ובשנת 1927 הוקם בצמוד לקולנוע הסגור, הקולנוע הפתוח: חצר מוקפת בקירות בגובה שתי קומות.

הקדמה : המחשבה העיקרית שעמדה בפני המתכנן היא איך להגיע ליצירה תכנונית שמחברת את העבר עם העתיד באופן רעיוני, כך שהתכנון ישלב בין בניה אותנטית נוסטלגית עם

בניה חדשה המצליחה בעזרת טכניקות וטכנולוגיות וחומרים של המאה ה-21 ליצור רצף, ולגשר בין העבר לעתיד  תוך כדי שימור וכבוד רב לקיים, מצד אחד,

ומצד שני יצירת המשכיות אדריכלית רעיונית, כדי שהדור החדש והדורות הבאים יתרפקו על העבר תוך כדי הבנת השינויים שהטכנולוגיה המתפתחת מאפשרת.

הרעיון התכנוני מציע שימור המעטפת של המבנים הקיימים בשינויים המתבקשים לתכנון מיטבי. הייעוד המוצע הוא מגורים בקומות העליונות ומסחר בקומת הקרקע.

כללי: מתחם "עדן" היה והינו מקום בעל חשיבות נוסטלגית מבחינת התפתחות חיי התרבות העירונית של תל אביב, העיר הצעירה המתפתחת בעבר והעיר המפותחת בהווה.

 -שנים רבות חלפו מאז חדל לשמש את ייעודו המקורי, או לחילופין, יצר קשר כלשהוא עם סביבתו הקרובה או הרחוקה, הגישה התכנונית מבקשת להחזיר למקום את המשמעות והכבוד המגיע לו בקנה מידה עירוני,

ובמיוחד החזרת הזיכרון ההיסטורי של המקום לתודעה הציבורית.

התכנון משלב בין הרצון לשמר את המבנים ההיסטוריים מבחינת נוכחותם, חזותם וייעודם – ראינוע סגור ופתוח, במרקם השכונתי-עירוני ובין תוספת בנייה חדשה ועדכנית המתאימה לצרכים העכשוויים,

ויחד עם זאת תורמת באופן תכנונה וחלוקת הנפחים שלה למיזוג מיטבי עם המבנה ההיסטורי והסביבה.

מימוש הרעיון התכנוני:

א. שימור המבנים הקיימים, בנפחם וצורתם, כלפי הרחוב:

1.שימור המעטפת של הקולנוע הפתוח, פתיחתה לחזית מסחרית היקפית במפלס הרחובות

לילינבלום ופינס, הפיכתה מ"חומה" סגורה לרחוב, למעטפת פתוחה מלאת חיים ופעילות לאורכה.(באזור המסחרי יהיה שימוש באלמנטים נקודתיים קיימים ומשוחזרים- פזורים בנקודות שונות

ויהוו מעין תערוכה קבועה שתציג את תולדות בית הקולנוע, החשיבות שלו בהתפתחות חווית התרבות בתל אביב וכו')

2.שחזור מעטפת המבנה הסגור בניתוק ובהזזה ממעטפת הקולנוע הפתוח, וע"י כך חיזוק

הנוכחות הנפרדת והשונה של שני מעטפות המבנים –הסגור והפתוח.

3. תכנון חצר פנימית פתוחה המוקפת במסחר (ק.קרקע) ובמגורים (ק. ראשונה) –בהמשך

לקיום החצר ההיסטורית .

ב. האגף החדש מתוכנן בניתוק מהמעטפת הקיימת של הקולנוע הפתוח – מבנה "מרחף" מעל, השומר על המבנה האותנטי של הקיים בכל מימדיו , בנסיגה משמעותית מקו המעטפת והרחובות לילינבלום ופינס.

ג. גישה זו מאפשרת ליזם הפניית משאבים כספיים (פרטיים שלו)-לחיזוק רעיון השימור של הקולנוע (למען העיר תל אביב ותושביה ) ומצד שני ליהנות מפירות השקעתו.

 

 

 

back